5. april 2014 var Haugarvennene på omvisning på museene i Kvadraturen :
Samtidsmuseet med skulpturer av Aase Texmon Rygh,
Felles lunsj på kafé Grosch
Arkitekturmuseet med utstillingen «Kristiania 1814» og vandring i kvadraturen
Tegnerforbundet med Terje Nicoliasens utstilling «Kunstneren som bedrift»
KUNSTTUR TIL KVADRATUREN I OSLO
Haugar Vestfold Kunstmuseum, Venneforeningen
For andre året på rad reiste Venneforeningen til Oslo for å besøke kunstmuseer. I fjor besøkte vi det nye Astrup-Fearnley museet på Tjuvholmen ytterst på Aker brygge. 5. april i år dro Venneforeningen til Kvadraturen i Oslo for å besøke Museet for samtidskunst, Arkitekturmuseet og Tegnerforbundet.
Navnet Kvadraturen har i nyere tid blitt benyttet på den del av byen som kong Christian IV grunnla etter en større brann i Oslo (Gamlebyen) i 1624. Kvadraturen er byområdet i Oslo som strekker seg fra Rådhusplassen i vest til Bjørvika i øst og ligger nord for Akershus festning. Dette er dermed det eldste eksisterende strøket i Oslo, og var frem til bygrensen ble utvidet i 1794 den eneste ikke-militære bebyggelsen i Christiania. Bydelen har fått navnet pga sitt regulære kvartalsmønster. I området ligger en rekke museer, kunstgallerier og kunsthåndtverksutsalg.

Museet for samtidskunst viser nå en retrospektiv utstilling med arbeider av Aase Texmon Rygh, født 1925. Hun regnes som en av de viktigste pionerene innen moderne norsk skulptur. Texmon Rygh er særlig kjent for sine Møbius-skulpturer, en serie arbeider med et sterkt forenklet og fortettet uttrykk basert på den matematiske møbiusformen. For Texmon Rygh gjelder prinsippet om at lite er mer; som den tysk-amerikanske arkitekten Mies van der Rohe hadde som utgangspunkt for sin arkitektur: “Less is more”. Aase Texmon Rygh er derfor ikke bare en pioneer innen norsk modernisme, men representerer også den internasjonale modernismen. Hun sto ganske alene som billedhugger i Norge i mange år og ble nærmest motarbeidet i sin tidlige samtid.
I Tønsberg er hun representert med Bjørn Farmann-monumentet fra 1971. “Etter min mening er det et av de desidert beste nonfigurative monumentene vi har her i landet” har professor i kunsthistorie, Øivind Storm Bjerke uttalt til Tønsbergs Blad. Med sin non-figurative form, viser monumentet hva Bjørn Farmann var og hva han representerte. Monumentet blir dessverre ikke skjøttet godt nok av Tønsberg kommune. Bassenget mangler ofte vann og det flyter av søppel i og rundt bassenget.
Utstillingen varer frem til 28. september i år.

Etter en nydelig lunsj i Restaurant Grosch (i Arkitekturmuseet) hadde vi omvisning i utstillingen ”Klassisk Christiania”. Arkitekturmuseet ligger i det som var det første Norges Bank-bygget og er tegnet av arkitekt Grosch. Bygget sto ferdig i 1830.

Utstillingen vises i Hvelvet, og er dermed en ganske liten utstilling. Blant de fineste verkene er tegninger av den danske arkitekten Charles Stanley som ikke tidligere har vært vist i Norge.
Stanley formga både det som skulle bli vår første stortingssal og Eidsvollsbygningen, men han er likevel ganske ukjent. Museet viser flere tegninger av ham både i utstillingen ”Design og mote” på Kunstindustrimuseet som allerede har åpent, og i ”Klassisk Christiania”. Etter omvisningen hadde vi en byvandring i Kvadraturen.
Utstillingen er den minste av Nasjonalmuseets tre utstillinger under vignetten ”Norge 1814” og varer frem til 8. juni.
Vårt museumsbesøk til Oslo ble avsluttet med omvisning i Tegnerforbundet, som viser flere utstillinger i løpet av året med arbeider av forbundets egne medlemmer. Under vårt besøk viste Tegnerforbundet arbeider av kunstnerne Terje Nicolaisen og Unn Stixrud. Denne utstillingen er avsluttet.
Venneforeningen anbefaler en museumsvandring i Kvadraturen.
Iver A. Kristiansen
styreleder venneforeningen
Her er noen flere bilder fra turen :